مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگلها ضمن اشاره به نقش پارک آبخیز در کاهش خسارات ناشی از مخاطرات طبیعی از جمله سیل و خشکسالی، از طراحی و ساخت ۳۷ پارک آبخیز جدید در کشور خبر داد.
عدم اجرای طرح الگوی کشت در 10 سال گذشته در کنار بحران آبی کشور امروز به بلای بزرگ بخش کشاورزی تبدیل شده است به طوری که وزارت نیرو میزان آب مورد نیاز کشاورزی خوزستان را 3 برابر آب پشت سدهای این استان عنوان کرده است.
زیست آنلاین: از نظر طبیعی زاینده رود از کوهرنگ تا گاوخونی است. ولی درواقع الان این حوزه از کوهرنگ تا یزد است. به همین دلیل یک سیستم فرامنطقهای برای تحلیل آن نیاز است.
وزیر جهاد کشاورزی ضمن اشاره به اهمیت حفظ منابع طبیعی، اظهار کرد: متاسفانه قانون آبخیزداری در کشور وجود ندارد و لایحه آبخیزداری به حمایت مجلس و کمیسیون «کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط زیست» نیاز دارد.
نایب رئیس کمیسیون عمران مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: امروز بیش از ۳۰۰ شهر در کشور با تنش آبی مواجه بوده که ادامه مدیریت غیر کارشناسی در این حوزه می تواند شرایط را بدتر کند.
با کاهش بارشها و حاکمیت خشکسالی بر کشور، کارشناسان بارها مدیریت جامع حوضه آبخیز و عملیات آبخیزداری را از مهمترین و بهترین روشهای مدیریت پایدار منابع آب و راه حل عبور از خشکسالی همچنین مدیریت مخاطرات طبیعی از جمله سیل و فرونشست زمین دانستهاند اما آبخیزداری چیست و چگونه میتواند به مدیریت منابع آب کمک کند؟
خشکسالی، سیل و فرونشست زمین جزو چالشهای بزرگ زیستمحیطی کشور هستند که همواره عملیات آبخیزداری بهعنوان یکی از مهمترین راهکار مقابله با آنها مطرح بوده است. با این حال مدیرکل دفتر کنترل سیلاب و آبخوانداری سازمان جنگلها از نادیده گرفتن سهم بخش آبخیزداری در اعتبارات ویژه مدیریت خشکسالی انتقاد و بر ضرورت افزایش اعتبارات این بخش تاکید کرد.
رییس اداره مدیریت زیستگاهها و امور مناطق اداره کل محیط زیست استان تهران با بیان اینکه به تدوین یک برنامه جامع مدیریت آب نیاز است، گفت: لازم است چند دستگاه باید همکاری کنند و در نهایت در سطح سازمان مدیریت و برنامهریزی یک برنامه جامع برای کنترل این وضعیت تدوین شود.
زیست آنلاین: پروژه « انتقال آب از سد لار به پایتخت» که به علاج بخشی سد لار موسوم شد حالا به درد برای استانهای هم جوار تبدیل شده و قرار است از منابع آبی که به پایین دست سد هراز می رسد برداشت و به میزان ۱۶۷ میلیون متر مکعب آب به استان تهران منتقل کند.
کارشناس سیاستگذاری آب با بیان اینکه طرحهای انتقال آب دریا به فلات مرکزی موجب کشش جمعیت و افزایش تقاضا میشود، گفت: دور باطل تأمین آب این مناطق و افزایش سریع تقاضا همواره ادامه دارد.
مدیرکل عملیات و برنامههای بشردوستانه جمعیت هلالاحمر کشورمان از تخصیص کمک ۸۵۰ هزار دلاری فدراسیون بین المللی صلیب سرخ به ایران در راستای مقابله با خشکسالی خبر داد.
رئیس کمیته محیط زیست یونسکو با اشاره به اینکه جانمایی اشتباه و قرار گرفتن سد سیوند در نقطه آبرفت درشت دانه سبب شد تا آبگیری این سد با مشکل مواجه شود، گفت: متاسفانه این مهم سبب شده تا هیچ آبی نتواند در این سد ذخیره شود و بهرغم هشدار کارشناسان منابع طبیعی و محیط زیست در زمان تاسیس آن، کسی به این مهم گوش نداد.
زیست آنلاین: مسعود اسعدی، رئیس مجمع هماهنگی تشکلهای کشاورزی کشور، گفت: اگر در پاییز در خوزستان بارندگی صورت نگیرد، دو اتفاق ناگوار میافتد. اول در حوزه کشاورزی است و دوم در حوزه محیط زیست که یک فاجعه ملی و بینالمللی خواهد بود.
بدون شک توسعه صنعت یکی از مولفههای اصلی پیشرفت کشورها است اما جانمایی آن باید درست انجام شود در غیر اینصورت دیگر آبی برای ادامه زندگی باقی نمیماند از این رو دنیا به این سمت حرکت کرده، در ایران نیز از دو سال پیش استقرار صنایع آب بر در درون سرزمین ممنوع شده است.
یک فعال محیط زیست ساخت تونل انتقال آب سد لار را همچون انتقال آب دریای خزر از مصائبی دانست که در اثر حکمرانی شرکت های دولتی بر منبع آب ایران اتفاق می افتد و تهدیدی بر نابودی حوزه آبریز است.
زیست آنلاین:تحقق یک مدل کشت مناسب برای کشاورزی در ایران تنها منوط به افزایش بهره وری در مصرف آب نیست بلکه ضروری است در یک نگاه فرابخشی الگوهای مرتبط با مصرف مواد خوراکی، تجارت خارجی و نیازهای منطقه ای را مد نظر قرار دهیم .با توجه به ساختارها و الگوی سنتی و عدم زیرساختهای مناسب، مسئله هدررفت و بهرهوری آب دو مسئله کلیدی کشاورزی ایران است.
عضو کمیسیون انرژی مجلس با بیان اینکه کشورها به خاطر مشکلات آبی به هر نحوی منابع آبی موجود را مدیریت میکنند، خاطرنشان کرد: ما خارج از ضوابط و قوانین جهانی اقدامی را بروی آبهای مشترک نداشتهایم.
یک پژوهشگر هیدروپلیتیک و دیپلماسی آب معتقد است: «زمانی که به آب همانند یک کالا نگاه شود، برای آن هیچ ارزشی به غیر از ارزش اقتصادی نمیتوان متصور شد. لذا وقتی ارزشهای اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و امنیتی آب نادیده گرفته میشود، با بحران آب مواجه میشویم؛ چنانکه نمونهاش را در خوزستان شاهد هستیم.»